Talvinäyttämö 2005: Riivatun työ

 

Riivatun työ 2005 oli koskettava ja ajankohtainen draama työpaikkakiusaamisesta. Näytelmä kuvasi psykiatrisen sairaalan henkilöstön välisiä suhteita.

Nestori Välitalon käsikirjoittama Riivatun työ puhuttelee jokaista.

Mirka Lattunen-Tervon ohjaus nostaa esiin henkistä väkivaltaa ja jopa simputusta, joka kohdistuu uuteen työntekijään, sairaanhoitaja Kukka-Maaria Lintuseen (Sanna Huhtasalo).

Paikalleen urautuneessa työyhteisössä Kukka-Maaria joutuu toisen sairaanhoitajan Sven Bormanin (Jaakko Väre) hampaisiin. Sijaisena oleva Borman katsoo, että Kukka-Maaria vei hänelle kuuluvan viran.

rtpaapari

Vas. Riivatun työn päänäyttelijät Sanna Huhtasalo ja Jaakko Väre
– kiusattu ja kiusaaja –

tekevät vaikeat ja osin ahdistavatkin roolinsa upeasti.
Loppukiitosten aikana hymyt jo hieman irtoavat…
Kuva: Erja Taura-Jokinen.

 

Uuden sairaanhoitajan luovat ideat ja hyvää tarkoittavat ehdotukset saavat vanhat työntekijät varpailleen. Vastakkain asetetaan rakkaudella potilaisiinsa suhtautuva uusi työntekijä ja totutusta kiinnipitävä työyhteisö.

Vettä myllyyn lisää osastonhoitaja Sohvi Mannermaa (Aila Koskinen), jonka mustasukkaisuus ryöpsähtää valloilleen hänen saatuaan selville tulokkaan ja lääkäri Jalo Leuhkin (Timo Timonen) vanhan ystävyyssuhteen.

Työyhteisön tulehtuneisuutta yritetään ratkoa tosielämästäkin tutulla tavalla eli konsulttien ja fysioterapian avulla. Tilanne on surkuhupaisa ja kirvoittaa aiheen vakavuudesta huolimatta hyvät naurut.

Mutkikkaiden työpaikkasuhteiden kuvaaminen on harrastajanäyttelijöille melkoinen haaste –etenkin dramaattisen lopun osalta. äärirajoille kiusattu Kukka-Maaria tekee lopullisen ratkaisunsa, mutta ennen sitä tapahtuu paljon.

 

 

Rooleissa
Sanna Huhtasalo sairaanhoitaja Kukka-Maaria Lintunen
Jaakko Väre sairaanhoitaja Sven Borman
Jussi Packalén sairaanhoitaja Jorma Tolppa
Aila Koskinen osastonhoitaja Sohvi Mannermaa
Timo Timonen lääkäri Jalo Leuhki
Antti Väre sairaala-apulainen, sivari
Eevaliisa Huuhka konsultti Jaana
Taisto Nurkkala konsultti Heikki
Aija Huhtasalo fysioterapeutti
Seppo Marttila/Pipsa Nieminen (vuorottelivat) keikkatyöntekijä/yökkö

 

Takaisin talvinäyttämön pääsivulle